Implantação de cozinhas internas e do instrumento de medição de resultados para garantir o direito à alimentação de qualidade nos estabelecimentos penais do Espírito Santo

English

Authors

  • Thaisa Agrizzi Verediano Governo do Estado do Espirito Santo
  • Filipe Lube Governo do Estado do Espírito Santo
  • Polliany Strassmann Daud
  • Suzana Malikoski

Keywords:

Sistema Carcerário, Direito à Alimentação, Alimentação Carcerária

Abstract

The food in prisons is a human right that must be provide by the State. This project aims to share the experience developed by employees of the Department of Justice from Espírito Santo. The goal was to implement internal kitchens in prison facilities and a specific index to measure the food service in order to improve the challenges in guarantying quality food. As a result, 11 internal kitchens were established, and all agreements were signed with the developed index. Also, meal delivery irregularities and complains were reduced, thus leading to better quality food. In addition, the project achieved annual savings of R$ 7 million, besides to provide prison labor to meal production. Thus, this article brings visibility to the topic and serves as a model for other States in the federation.

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Author Biographies

Thaisa Agrizzi Verediano, Governo do Estado do Espirito Santo

Graduação em Nutrição. Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos. Doutorado em Ciências da Nutrição. Atua como Analista do Executivo na Secretaria de Estado de Justiça do Espírito Santo. 

Filipe Lube , Governo do Estado do Espírito Santo

Graduação em Ciências Econômicas. Mestrado em Teoria Econômica. Atua como Subsecretrário de Tecnologia e Infraestrutura da Secretaria de Estado de Justiça do Espírito Santo. 

Polliany Strassmann Daud

Graduação em Nutrição. Atua como Analista do Executivo na Secretaria de Educação do Espírito Santo.

Suzana Malikoski

Graduação em Nutrição. Pós-graduação em Microbiologia. Atua como Subgerente na Secretaria de Estado de Justiça do Espírito Santo. 

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Published

2025-07-21

How to Cite

Verediano, T. A. ., Lube , F. ., Daud, P. S. ., & Malikoski, S. (2025). Implantação de cozinhas internas e do instrumento de medição de resultados para garantir o direito à alimentação de qualidade nos estabelecimentos penais do Espírito Santo: English. Brazilian Journal of Criminal Execution, 6(1), 383–397. Retrieved from https://rbepdepen.depen.gov.br/index.php/RBEP/article/view/1049